Relevance of the Tourism and Hospitality career of the State University of Bolívar in the Ecuadorian context

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26423/rcpi.v10i1.540

Keywords:

supply and demand for tourism and hotels;, a revival of tourism;, education in post-Covid-19;

Abstract

Tourist activity. The relevance study of the Tourism and Hospitality Career at the Faculty of Administrative Sciences of the State University of Bolívar was carried out in 2021-2022, based on the requirement to know the academic training needs of the context for the development of the career. This study aimed to identify educational supply and demand in response to social demands, employer requirements, and current educational expectations, considering two referents: The contextual analysis and the market study. The first one compiled information on the current state of the training of tourism and professionals in the hospitalityl in the country. Including data that motivates the hybrid modality, consistent with the axes of state planning, the development zones of the country, and the prospects for reactivation of the post-Covid-19 tourism in Ecuador. The second analysis allowed the collecting of bibliographic and field information the criteria from the perspective of critical actors graduates of the career as well as the experience of employers.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Verónica Maribel Arcos Bosquez, Universidad Estatal de Bolívar, Guaranda - Ecuador, CP 020150

    Magister en Planificación y Gestión de Proyectos Agroturísticos y Ecológicos, de la Universidad Agraria del Ecuador.

  • Germán Patricio Sánchez Chávez, Universidad Estatal de Bolívar, Guaranda - Ecuador, CP 020150

    Magister en gestión y desarrollo local, de la Universidad Técnica Particular Loja

  • Juan Pablo Torres Cadena, Universidad Estatal de Bolívar, Guaranda - Ecuador, CP 020150

    Master en turismo: Dirección de empresas turísticas, Universidad de Huelva - España

  • Fharab De Lourdes Hernández Aguiar, Universidad Estatal de Bolívar, Guaranda - Ecuador, CP 020150

    Magister en gestión de empresas turísticas y hoteleras, de la Universidad Regional Autónoma de los Andes

References

Carrera Burmeo, P. (2014). Análisis de la oferta y la demanda de las carreras universitarias de Turismo y Hotelería. Fortalezas y debilidades. Caso de estudio Ecuador. Gestión Turistica (21), 69-94. ISSN: 0717-1811. Obtenido de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=223353233005

CES Consejo de Educación Superior. (Diciembre de 2021). Oferta Vigente del Sistema de Educación Superior del Ecuador. Recuperado el Diciembre de 2021, de http://appcmi.ces.gob.ec/oferta_vigente/tercer/nivel.php

Freire, G. (2015). Una alternativa curricular con enfoque en competencias para la formación profesional en turismo. (Tesis de maestría). Universidad Andina Simón Bolívar, Quito, Pichincha, Ecuador. Obtenido de https://repositorio.uasb.edu.ec/handle/10644/4246

Herrera Camacho, M. J. (2020). Análisis de las políticas públicas de turismo en Ecuador: periodo 2009-2013. (Tesis de Maestría). Universidad Andina Simón Bolívar, Quito, Ecuador. Obtenido de https://repositorio.uasb.edu.ec/handle/10644/7769

INEC Instituto Nacional de Estadística y Censos. (2020). Encuesta Nacional de Empleo, Desempleo y Subempleo Telefónica. Indicadores laborales Mayo - Junio 2020. Quito ENEMDU Telefónica. Obtenido de https://www.ecuadorencifras.gob.ec/documentos/web-inec/EMPLEO/2020/ENEMDU_telefonica/Principales_Resultados_Mercado_Laboral.pdf

Llugsha, V. (2021). Turismo y desarrollo desde un enfoque territorial y el Covid-19. (1era. edición). Quito, Pichincha, Ecuador: Ediciones Abya Yala. Obtenido de https://biblio.flacsoandes.edu.ec/libros/digital/58451.pdf

MINTUR Ministerio de Turismo. (2019a). Promedio de llegada de visitantes extranjeros a Ecuador creció 4% en 2019. Obtenido de https://www.turismo.gob.ec/promedio-de-llegada-de-visitantes-extranjeros-a-ecuador-crecio-4-en-2019/

MINTUR Ministerio de Turismo. (2019b). Plan Nacional de Turismo 2030. Quito: Ministerio de Turismo del Ecuador. Obtenido de https://www.turismo.gob.ec/wp-content/uploads/2020/03/PLAN-NACIONAL-DE-TURISMO-2030-v.-final-Registro-Oficial-sumillado-comprimido_compressed.pdf

Monsalve Castro, C., y Hernández Rueda, S. (2015). Gestión de la calidad del servicio en la hotelería como elemento clave en el desarrollo de destinos turísticos sostenibles: caso Bucaramanga. Revista EAN, 78, 160-173. Obtenido de http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-81602015000100011

Olaya, J., Rivera, C., y Landeta, N. (2018). Competencias profesionales en la carrera de Turismo. Pertinencia Académica, (7), 11-20. https://revistas.utb.edu.ec/index.php/rpa/article/view/1631

Pin-Figueroa, W., y Pin-Figueroa, F. (2020). Pertinencia de la Carrera de Turismo de la Universidad Estatal del Sur de Manabí en el contexto Ecuatoriano. UNESUM-Ciencias: Revista Científica Multidisciplinaria, 4(4), 141-148. ISSN 2602-8166. DOI: https://doi.org/10.47230/unesum-ciencias.v4.n4.2020.7

Proaño-Lucero , G. E., López-Paredes , C. R., & Chérrez-Bahamonde , R. C. (2021). La situación turística actual de Ecuador y su incidencia en la reactivación económica. Revista Científica FIPCAEC (Fomento De La investigación Y publicación En Ciencias Administrativas, Económicas Y Contables). ISSN : 2588-090X . Polo De Capacitación, Investigación Y Publicación (POCAIP), 6(1), 29-39. DOI: https://doi.org/10.23857/fipcaec.v6i1.426 https://fipcaec.com/index.php/fipcaec/article/view/426

SENESCYT Secretaría de Educación Superior, Ciencia, Tecnología e Innovación. (2019). Registros Administrativos SENESCYT. Quito: Senescyt. Obtenido de https://siau.senescyt.gob.ec/estadisticas-de-educacion-superior-ciencia-tecnologia-e-innovacion/

Toledo-Villacís, M., y Cunalata-García, Á. (2018). Estudio de Pertinencia de la carrera de Turismo en la provincia de Orellana. ARJÉ Revista de Postgrado FaCE-UC, 12 (22), 364-374. ISSN 2443-4442 Obtenido de http://arje.bc.uc.edu.ve/arje22e/art34.pdf

Universidad Estatal de Bolívar. (2020). Rendición de cuentas UEB 2020. Guaranda. Recuperado el marzo de 2022, de https://www.ueb.edu.ec/index.php/mi-ueb/gesti%C3%B3n-institucional/rectorado/rendici%C3%B3n-de-cuentas-ueb-article

Universidad Estatal de Bolívar. (2021). Análisis descriptivo de la Eduación Superior en el Ecuador. Guaranda: UEB. Obtenido de https://rdigital.ueb.edu.ec/handle/123456789/61

Vasallo-Villalonga, Y., Benítez, N., Tapia, G., y Morocho, M. (2017). Pertinencia de la Carrera de Turismo de la UTN, en el contexto de la Región 1 del Ecuador, 2016-2020. Ecos de la Academia, 5, 217-229. ISSN 1390-969X. Obtenido de http://revistasojs.utn.edu.ec/index.php/ecosacademia/article/view/184

World Tourism Organization. (29 de Julio de 2020). El impacto de la COVID-19 en el Turismo Mundial queda patente en los datos de la OMT sobre el coste de la parálisis. Obtenido de https://www.unwto.org/es/news/el-impacto-de-la-covid-19-en-el-turismo-mundial-queda-patente-en-los-datos-de-la-omt-sobre-el-coste-de-la-paralisis

Published

2022-06-30

Issue

Section

Original Articles

How to Cite

Relevance of the Tourism and Hospitality career of the State University of Bolívar in the Ecuadorian context. (2022). Magazine Science and Innovation Teaching, 10(1), 47-54. https://doi.org/10.26423/rcpi.v10i1.540