Evaluation of balanced diets in fattening pigs in the commune Bellavista del Cerro, Julio Moreno, Santa Elena province

Authors

  • Julio Villacrés Matías Universidad Estatal Peninsula de Santa Elena, Ecuador
  • Edison Villón Gabino Universidad Estatal Península de Santa Elena, Ecuador
  • Lourdes Hilda Ortega Maldonado Universidad Estatal Península de Santa Elena, Ecuador

DOI:

https://doi.org/10.26423/rctu.v5i2.343

Keywords:

Pork, fattening, diet, balanced

Abstract

The pig-farming sector in Ecuador is not fully exploited yet. The systems of intense exploitation revolve around large companies because they produce balanced feed for their own feeding lines or to commercialize it at high prices. Therefore, it becomes impossible for small and medium producers to acquire this type of food, making them choose to feed their animals in a traditional way. For this reason, the objective of this project is to evaluate traditional balanced diets compared to commercial balanced feed in fattening pigs, expecting to obtain the same productive parameters at a lower cost, thus, increasing profitability. For this trial, 16 large white weaned pigs were evaluated by measuring variables such as weight gain (GP), food conversion (CA), food consumed (AC), cost-benefit relationship (R-B/C) of each treatment; local raw materials were used to produce the traditional balanced diets. The data was evaluated every fortnight; the T1 had the best performance in all the variables; bearing average fortnightly GP of 9.91 kg; CA of 2.99; AC of 24.18 kg; and R-B/C of $ 0.36. On the other hand, T3 performed a better result with R-B/C of $ 0.23 despite presenting productive parameters inferior to T2. Finally, the results demonstrate that the traditional balanced diets did not match the productive parameters of commercial balanced feed, but the profitability got increased as it is shown by T3 vs. T2. In consequence, it is recommended to continue evaluating other traditional diets compared to other existing commercial balanced feed existing in the area

Downloads

Download data is not yet available.

References

Asociación de Porcicultores Ecuador, ASPE. (2013). Estadísticas porcícolas. Disponible en: http://www.aspe.org.ec/index.php/informacion/estadisticas/estadisticas-porcicolas-2013. Consultado: 14/05/2016.

Aviforte. (2015). Guías de alimentación. Disponible en: http://www.aviforte.com.ec/guias.html. Consultado: 20/05/2017.

Benítez, A., Gómez, A., Hernández, J., Navarrete, R. & Moreno, L.(2015) ́Evaluación de parámetros productivos y económicos en la alimentación de porcinos en engorda'. Revista Abanico Vet. 5, 36–41. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S2448-61322015000300036&script=sci_arttext. Consultado: 17/05/2017.

Carretero, C. (2016). Aprovechamiento de subproductos porcinos. Disponible en: https://www.carne.3tres3.com/los-expertos-opinan/aprovechamiento-de-subproductos-porcinos_16/. Consultado: 21/05/16.

Cunuhay Pilatasig, O. R. (2013). Niveles de forraje verde hidropónico de maíz en la dieta alimenticia en engorde de cerdos mestizos en el cantón Maná. Tesis. Universidad Técnica de Cotopaxi.

El sitio porcino. (2016). El mercado mundial de carnes. Disponible en: http://www.elsitioporcino.com/articles/2678/el-mercado-mundial-de-las-carnes/. Consultado: 10/05/16.

El sitio porcino. (2016). Cálculos simples: conversión de alimentos, ganancia diaria de peso y mortalidad. Disponible en: http://www.elsitioporcino.com/articles/2708/calculos-simples-conversian-de-alimentos-ganancia-diaria-de-peso-y-mortalidad/. Consultado: 17/05/2017.

González, R. (2010). Ecuador importa 4 344 toneladas de carne de cerdo y de res. Disponible en: http://www.elciudadano.gob.ec/ecuador-importa-4-344-toneladas-de-carne-de-cerdo-y-de-res/. Consultado: 21/05/2016.

Instituto Nacional de Estadísticas y Censos, INEC. (2014). Estadísticas Agropecuarias. Disponible en: http://www.ecuadorencifras.gob.ec/estadisticas-agropecuarias-2/. Consultado: 14/05/2016.

Molinos Champion S.A. Mochasa, 2014. Empresas competidoras de cerdos. Disponible en: http://www.bolsadequito.info/uploads/prosp/M-P/MOCHASA/OBLIGACIONES/MOCHASA%20OBL%202014.pdf. Consultado: 21/05/2017.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura, FAO, 2016. Producción y sanidad animal. Disponible en: http://www.fao.org/ag/againfo/themes/es/pigs/home.html. Consultado: 09/05/2016

Pita Delgado, G.D. (2008). Evaluación de dos balanceados comerciales frente a una ración experimental en el engorde de cerdos (Pietrain), en el recinto la flecha, cantón Santo Domingo de los Colorados. Tesis. Universidad Nacional de Loja. Ecuador.

Romero Padilla, N. A. (2009). Evaluación de dos niveles de reemplazo de ingredientes en dietas tradicionales por Forraje Hidropónico de Maíz (Zea mays L) para cerdos confinados en la fase de crecimiento y acabado. Tesis. Escuela Superior Politécnica del Litoral. Ecuador.

United States Departament of Agriculture, USDA. (2016). Liverstock and poultry: world markets and trade. Disponible en: http://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/livestock_poultry.pdf. Consultado: 20/05/2016.

Published

2018-12-19

Issue

Section

Original Articles

How to Cite

Evaluation of balanced diets in fattening pigs in the commune Bellavista del Cerro, Julio Moreno, Santa Elena province. (2018). UPSE Scientific and Technological Magazine, 5(2), 22-29. https://doi.org/10.26423/rctu.v5i2.343