Effect of NPK on the Production of Citrus Aurantifolia Swingle V. Sutil in Sinchal, Santa Elena.

Authors

  • Néstor Orrala Borbor Universidad Estatal Península de Santa Elena
  • Araceli Solís Universidad Estatal Península de Santa Elena
  • María Tomalá Universidad Estatal Península de Santa Elena

DOI:

https://doi.org/10.26423/rctu.v1i1.5

Keywords:

Mexican lime, fertilization, yield, postharvest quality

Abstract

The investigation evaluated agronomic variables and post-harvest quality in key lime under the effect of different doses of nitrogen, phosphorus and potassium, alone or in combination applied to the soil during a calendar year, divided into three doses in Sinchal, Santa Elena province. It was used a randomized design. The production variables evaluated were: fruit diameter, fruit weight, shell thickness, yield per plant and post-harvest quality: total soluble solids (Brix), labeled acid percentage, maturity index, juice content and economic analysis. The agronomic variables and post harvest quality were around the results obtained by researchers from Latin America and Equator. Tukey 5 % indicate significant differences in the yield per plant during the year under review. The control treatment reached 39,43 kg/ plant in contrast to the treatment 12, which was 98,11 kg / plant. The economic analysis determined that the best treatment was 8 (P150K300 N750) with a return rate marginal 267, 06 %.

Downloads

Download data is not yet available.

References

FAO.FAOSTAT.2008.Limones

INEC. Censo agropecuario. 2000

Atcitrus. 2006. Disponible en http://www.atcitrus.com/noticia.asp?seccion=sec_derecha&id=420

Instituto Nacional Autónomo de Investigaciones Agropecuarias INIAP EC. 2007. “Desarrollo de prácticas de manejo de huertos frutícolas” Programa de fruticultura. 50503. Informe técnico anual. Portoviejo, EC.

Gonzabay, GX., y J.A. Galdea. 2004. Estudio Agro-socioeconómico de los citricultores del Valle del Río Valdivia, Parroquia Manglaralto, Cantón Santa Elena, Provincia del Guayas. Tesis Teclog. La Libertad, EC. Universidad Estatal Península de Santa Elena. 35 p.

Avilán L., y C. Rengifo. 1988. Los Cítricos. 1 ed. Caracas, América. C. p. 280-286

Caiza Briones, J.R. 1992. Estudio de fuentes y dosis de nitrógeno para el cultivo de limón criollo (Citrus aurantifolia L.) (Christm) Swingle, en la Provincia de Manabí. Tesis Ing. Agro. Portoviejo, EC. Universidad Técnica de Manabí. p. 40

Pérez Zamora, O. 2002. Evaluación demejoradores del suelo en limón mexicano. Universidad Autónoma de Chapingo. Chapingo, Méx. Terra Latinoamericana. Vol. 20, No. 003. p 337-346

Cevallos Giler, DA. , y M.O. Cevallos Giler. 2007. Evaluación de tres dosis de ácido giberélico sobre la calidad de limón criollo (Citrus aurantifolia L.) Swing. En pre y post-cosecha. En el sitio Bígua del cantón Jama. Tesis Ing. Agr. Manabí, EC. Universidad Técnica de Manabí.

Instituto Nacional Autónomo de Investigaciones Agropecuarias INIAP. 1992. Climas, Suelos, Nutrición y Fertilización de Cultivos en el Litoral Ecuatoriano. Pichilingue, EC. Manual Técnico No. 26 p.15

Román, H. CA. 1994. Instituto Colombiano Agropecuario ICA. Memorias del curso de actualización de Frutas Tropicales, CRECED.

Franciosi R. et al (1977). El cultivo de cítricos. Programa de Investigación en frutales. Universidad Nacional Agraria – La Molina. Boletín técnico. PIF –No. 1

Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. 1991. El cultivo de los cítricos. 8 ed. Colombia, Litografía Cafetera Ltda. 28 p

Instituto del Potasio y del Fósforo en Canadá, INPOFOS. s.f. Potasa.

International Plant Nutrición Institute IPNI (s.f.). Identificación de los Problemas Nutricionales en Cítricos. Síntomas de Deficiencia de Nutrientes. Disponibleen www.ipni.net/ppiweb/gltamn.nsf/$webindex/article=CDCF49FC05256ED6004D35F43EA2.- 21k

La Ville, E. 1979. Hilisation d’ un Nouveau fongicide systemique: l’Aliette dans la lutte contre la gomose a Phytophtora des agrumes. p.41

Malavolta, E. 1981. Nutricao mineral e adubacao dos citrus. Ed. T. Yamada. Piracicaba. Instituto da Potasa. Boletín Técnico 5. pp. 13 – 17.

Ministerio de Fomento. 1971. Anuario Estadístico. Caracas. s.e. Cuadro IX – 5. p 307

Olivera Arteaga, C. 1991. El cultivo de los cítricos en el valle de Huaral-Chancay. Fundación para el desarrollo del agropecuario “FUNDAGRO” Huaral, s.e. Perú

Pérez Zamora, O. y J. Orozco Romero 2001. Campo Experimental Tecomán. Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias. Tecomán, Colima, México. Terra Latinoamericana 22: 99-108.

Rodríguez, O. 1980. Nutricao e edubacao los citros. Em Micronutrientes. Campinas. s.n.t. Fundacao Cargill. p.107-124.

Downloads

Published

2012-12-05

Issue

Section

Original Articles

How to Cite

Effect of NPK on the Production of Citrus Aurantifolia Swingle V. Sutil in Sinchal, Santa Elena. (2012). UPSE Scientific and Technological Magazine, 1(1), 24-28. https://doi.org/10.26423/rctu.v1i1.5