Adaptation of Wheat (Triticum) in Different Periods and Localities, Province of Santa Elena

Authors

  • Néstor Orrala Borbor Universidad Estatal Península de Santa Elena
  • Araceli Solís Universidad Estatal Península de Santa Elena (UPSE)
  • Carlos Rodríguez Universidad Estatal Península de Santa Elena (UPSE)
  • Erwin Ángel Universidad Estatal Península de Santa Elena (UPSE)
  • Michel Limón Universidad Estatal Península de Santa Elena (UPSE)
  • Johanna Flores Universidad Estatal Península de Santa Elena (UPSE)
  • Tatiana Suárez Guale Universidad Estatal Península de Santa Elena (UPSE)
  • Gardenia Merchán Universidad Estatal Península de Santa Elena (UPSE)
  • Anthony Álvarez Universidad Estatal Península de Santa Elena (UPSE)
  • Luis Figueroa Universidad Estatal Península de Santa Elena (UPSE)

DOI:

https://doi.org/10.26423/rctu.v1i1.9

Keywords:

Triticum, behavior, varieties, epochs, adaptation

Abstract

Equator imports 98 % domestic wheat requirements. Wheat, traditionally grows in the Sierra, whose climate has similar characteristics to peninsula de Santa Elena at a certain time, which could be support for this cultivar adapted to the agroecological conditions of the peninsula. The objective of this study was to verify of agronomic behavior of wheat varieties: Cojitambo, Zhalao, Trigo Blanco, Seri-Atila y Tinamou x Lira x Veree, in San Vicente de Colonche, Sinchal, Zapotal, San Vicente de Loja. The wheat was planted in different epochs. It was used a randomized complete block design. Variables evaluated: jointing, heading, plant height, number of tillers, spike length, number of filled and vain grains, 1 000 seed weight, yield per hectare and economic analysis. Phenological stages are shorter in relation to the Coast and Mountains; stand out San Vicente Colonche, the first epoch and the Zhalao variety. Some agronomic variables are close to INIAP descriptors

Downloads

Download data is not yet available.

References

FAO STAT. 2010. Áreas cosechadas producción y rendimiento de trigo en el Ecuador. Consultado dic. 2011. Disponible en http://faostat.fao.org/

Falconí E. 2008. Plan de recuperación y fomento del cultivo en Ecuador, mediante el desarrollo y producción de semillas con énfasis en difusión de variedades mejoradas, transferencia de tecnología y capacitación. Quito-Ecuador

Banco Central del Ecuador. 2008. Importaciones de trigo. Consultado 26 sep. 2011. Disponible en www.sica.gob.ec

Ríos Castillo IH y De La Rosa Lino S. 2009. Comportamiento Agronómico de 7 Variedades de Trigo (Triticum Vulgare) en San Vicente de Loja Cantón Santa Elena. Tesis Ing. Agrop. Universidad Estatal Península de Santa Elena, Santa Elena.

Gandarillas H. 1979. Investigaciones Agrícolas, Universo. La Paz, Bolivia. Boletín Experimental No. 34. 35 p.

Mujica A. MH. 1988. Parámetros genéticos e índices de selección en quinua (Chenopodium 020406080100120140160180200123DíasSierraÉpoca I SVCÉpoca II SVCÉpoca III SVC020406080100120140160180200123DíasSierraÉpoca I SVCÉpoca II SVCÉpoca III SVC quinoa Willd.), Tesis de Doctor en Ciencias. Colegio de postgrado, Montecillo, México. 113 p.

Allard RW. 1975. Principios de la mejora genética de plantas. Trad. José Luis Montoya. Omega, Barcelona, España. 497 p.

Lescano JL. 1994. Genética y mejoramiento de cultivos andinos. Programa Interinstitucional de Waru Waru, Puno, Perú. 459 p.

Risi J. 1986. Adaptation of the Andean grain crop quinoa (Chenopodium quinoaWilld.) for cultivation in Britain. Tesis Ph. D. University of Cambridge, Cambridge, Britain. 338 p.

Downton J. y R. O. Slatyer. 1972. Temperature dependence of photosynthesis in cotton. Plant Physiol. Consultado el 15 jun. 2010. Disponible en http://www.turevista.uat.edu.mx/Volumen%203%20numero%203/hidrico-res.htm

Agroinformación. 2009. Trigo. Cultivo y manejo. En línea. Consultado 12 jul. 2009. Disponible en http://www.infoagro.com/herbaceos/cereales/trigo3.asp.

Ansaloni R. y Guzhñay I. 1992. Cultivos herbáceos o forrajeros. Proyecto Cuenca Italia. Cooperazione Internazionale Milano – Italia, Universidad del Azuay Cuenca – Ecuador. Cuenca, EC. 23 p.

Cimmyt. 2006. Etapas de crecimiento del cultivo de trigo y la escala Zadock. En línea. Consultado 10 nov. 2009. Disponible en http://cimmyt.org/.com.

Corbellini M., Canevar M., Mazza L., Ciaffi M., Lafiandra D. y Borghi B. 1997. Effect of the duration and intensity of heat shock during grain filling on dry matter and protein accumulation, technological quality and protein composition in bread and durum wheat. Consultado el 15 jun. 2010. Disponible en http://www.turevista.uat.edu.mx/Volumen%203%20numero%203/hidrico-res.htm

Fraschina J. y Bainotti C. 2008. El cultivo de trigo y la siembra directa. Argentina.180p

Gil Martínez F. 1995. Elementos de fisiología vegetal. Barcelona, Mundi-prensa. 1 147 p.

Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias INIAP- EC. 1998. Variedad de trigo con resistencias parcial a roya amarilla. Santa Catalina, EC.

Kobata T. y Uemuki N. 2004. High temperatures during grain-filling period do not reduce the potential grain dry matter increase of rice. Consultado el 15 jun. 2010. Disponible en http://www.turevista.uat.edu.mx/Volumen%203%20numero%203/hidrico-res.htm

Rawson H. y Gómez H. 2001. Trigo regado. Roma, Manejo del cultivo. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. 106 p.

Downloads

Published

2012-12-05

Issue

Section

Original Articles

How to Cite

Adaptation of Wheat (Triticum) in Different Periods and Localities, Province of Santa Elena. (2012). UPSE Scientific and Technological Magazine, 1(1), 45-50. https://doi.org/10.26423/rctu.v1i1.9